PBM
 >  Veiligheidskleding
Introductie

Een veiligheidsjas/-vest beschermt je niet tegen aanrijdgevaar. Het verhoogt wel je zichtbaarheid. Hierdoor neemt de kans op een ongeval af. Daarnaast heeft de veiligheidskleding nog andere functies zoals brandwerendheid, vlamboog, elektra en chemicaliën. Maar ook beschermt de kleding tegen weersinvloeden zoals regen, koude, en wind.  

De eisen zijn afhankelijk waar je werkt. Ben je af en toe buiten om bijvoorbeeld een opname te doen dan zal deze kleding niet dezelfde normen hebben als voor een medewerker die dag in dag uit buiten werkt. Voor die medewerkers is ook een uitgebreider kledingpakket beschikbaar. 

Mocht je kleding nodig hebben die die wel die normen heeft, dan is die te lenen bij het logistiek centrum via de Selfserviceportal


Normen Toelichting 
EN ISO 20471Zichtbaarheid
EN 1149Elektra
EN ISO 14116Brandwerendheid
IEC 61482-2Vlamboog
EN 13034Chemicaliën
EN 14058/EN 342Koude


Wanneer te gebruiken

Gebruik een veiligheidsjas/-vest wanneer de opdrachtgever, het werk of de werkplek dat vereist. Op spoorwegterreinen en werken langs de weg is het altijd een verplichting.

Eisen per opdrachtgever kunnen verschillen

  • In sommige gevallen eist de aannemer ook een broek. Vraag dus na wat de regels zijn. 
  • Rijkswaterstaat (RWS) heeft aanvullende eisen opgesteld. Bij de broeken wordt bij RWS een extra verticale streep voorgeschreven Bij jassen en shirts is een extra verticale verbinding tussen de 2 horizontale reflectiestrepen voorgeschreven. die ontbreekt bij EN471, maar wel aanwezig is bij RWS kleding. 
Extra RWS eisen