Vincent van Zaalen
PBM
 >  Instructie gehoorbescherming
Introductie

Wanneer er te veel lawaai is, versta je elkaar niet meer. Dit kan riskant zijn. In ieder geval is het riskant voor je gehoor. Op langere termijn beschadigen je trilharen en de zenuwen in je oor en word je lawaaidoof. Dit is een onherstelbare beschadiging. Om je oren te beschermen tegen schadelijk geluid (lawaai) moet je goede gehoorbescherming dragen.

Wanneer te gebruiken

Vanaf 80 dB(A) kan er gehoorschade ontstaan wanneer je je gedurende 8 uur per dag en 40 uur per week in dit geluidniveau begeeft. Hoe kun je 80 dB(A) meten zonder meetapparatuur? Wanneer je een meter van elkaar afstaat en de ander niet verstaat zonder dat diegene zijn/haar stem te verheft, dan is er meer dan 80 dB(A) geluid. In de Arbowet staat dat Movares in zo’n situatie verplicht is om gehoorbeschermingsmiddelen uit te delen en dat het gebruik ervan is aan te raden;

Vanaf 85 dB(A) ben je verplicht gehoorbescherming te dragen. Geplastificeerde proppen geven een bescherming van 10-15 dB(A);

Boven 90 dB(A) moet je geen oorproppen meer gebruiken, maar gehoorkappen. Deze bieden een bescherming van 20-25 dB(A).

Hoe te gebruiken

Inwendige gehoorbescherming:
De geplastificeerde proppen zwellen in je oren op. Zorg dat de geplastificeerde proppen niet vuil zijn. Breng de proppen met schone handen in en vervang ze na éénmalig gebruik. Vieze proppen kunnen oorinfecties veroorzaken.

Uitwendige gehoorbescherming:
Gehoorkappen draag je over het oor heen. Gehoorkappen bevestig je op je helm. Ze sluiten de oren af van de omgeving. Gehoorkappen bieden je een bescherming van ongeveer 20-25 dB(A).

Inwendige oordoppen voor eenmalig gebruik binnen Movares
Uitwendige gehoorbescherming zoals gebruikt binnen Movares
Tips > Overige informatie

Zorg dat je gehoorbescherming goed onderhoudt i.v.m. hygiëne. Dat geldt niet alleen voor proppen, maar ook voor gehoorkappen.


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.