Vincent van Zaalen
VG instructies
 >  Bescherm jezelf tegen de zon
Introductie

We genieten volop als de zon schijnt. De zon heeft tegenwoordig ook een keerzijde. Huidkanker komt namelijk steeds vaker voor. Op dit moment komen er in Nederland zo’n 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker per jaar bij en dat aantal zal de komende jaren nog meer toenemen. Wetenschappers voorspellen een toename van 5% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt tijdens zijn/ haar leven op dit moment 1 op 5 is; dit gaat al richting 1 op 4.

Voor iedereen maar vooral de Movaren die veel buiten zijn is het daarom belangrijk je te beschermen. 

Risico's > Wat kan er gebeuren?

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-stralen: UVA en UVB. Deze straling bevindt zich in het zonlicht. De hoeveelheid zonlicht die de huid kan verdragen is afhankelijk van het huidtype. Mensen met veel moedervlekken hebben een verhoogde kans op melanoom. Bij ‘veel’ moet gedacht worden aan meer dan 100 verspreid over het gehele lichaam. Huidkanker kan over het algemeen goed worden behandeld. Niettemin is het belangrijk eventuele gekke vlekken goed in de gaten te houden. Op dit site van de NVDV, vind je info hoe de huid te controleren. 

Maatregelen > Wat kun je doen?

Maar veel belangrijk is het de huid te beschermen tegen de zon. Dat kun je doen door:

Smeren: Laat uw huid aan het begin van het zomerseizoen langzaam wennen aan de zon. Herhaal het insmeren elke 2 uur, ook op bewolkte dagen. Na zwemmen en tijdens sporten (zweten), moet u het middel opnieuw opsmeren. Voor Movaren die veel buiten werken kan zonnebrand besteld worden via Neovolt 

Draag zonbescherming: Alle kleding biedt bescherming tegen uv-straling, maar er zit wel verschil tussen materialen. Hoe dikker de vezel en hoe dichter de stof is geweven, hoe meer uv-straling de kleding tegenhoudt. Spijkerstof houdt vrijwel alle uv-straling tegen, maar is erg warm voor de zomer. Ook de kleur speelt mee. Donkere kleding houdt de uv-stralen vast en lichte kleding weerkaatst ze alleen. Donkere kleding beschermt daardoor beter. Er bestaan speciale uv-werende (strand)kleding, zonnehoeden en parasols. De beschermingsfactor is minder als de kleding nat is. Bescherming van de hoofdhuid is onmisbaar voor iedereen die kaal of kalend is. Maar voor iedereen geldt dat het gezicht, de hals en de nek ook bescherming nodig hebben. Het dragen van een hoed, zonneklep of pet en een zonnebril is daarom voor iedereen belangrijk. Let wel op: het gezicht krijgt niet direct, maar wel indirect uv-straling te verwerken. Gebruik dus ook altijd zonnebrand met een beschermende factor 30 of hoger.

Zoek schaduw: De uv-stralen zijn het sterkst tussen 11 en 15 uur. Dan kunt je de zon het beste mijden. De huid is niet in de zon en staat dus niet direct aan uv-straling bloot, maar wel indirect. Via weerkaatsing tegen luchtdeeltjes (verstrooiing) komt er toch uv-straling onder de parasol. Twee uur onder de parasol is ongeveer gelijk aan één uur in de zon. Houd er ook rekening mee dat UVA ook door de autoruit heen gaat.

Tips > Voor meer informatie

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.