Vincent van Zaalen
PBM
 >  Instructie Veiligheidschoeisel
Introductie

Veiligheidsschoeisel (schoenen en laarzen) beschermen je tegen de gevaren op de werkplekvloer. Met het dragen ervan kan je ongelukken niet voorkomen. Wel kan je de gevolgen ervan beperken. 

Standaard wordt er een veiligheidsschoen S3 verstrekt. Voor medewerkers die overwegend buiten werken zijn er meer soorten schoeisel beschikbaar geschikt voor de verschillende werkomstandigheden. 

Wanneer te gebruiken 

Gebruik altijd veiligheidsschoeisel als je buiten werkzaam bent maar in ieder geval wanneer je te maken hebt met de volgende gevaren:

  • vallen van voorwerpen, 
  • trappen in scherpe voorwerpen, 
  • uitglijden,  
  • gevaarlijke stoffen,
  • oplading van statische elektriciteit 
  • ‘zwikken’ in de ballast.
De standaard veiligheidsschoen S3 binnen Movares
De S5 gevoerde laars hen die veel buiten werken. 

Hoe te gebruiken

Loop niet op veiligheidsschoeisel met een verkeerde schoenmaat. Dit kan vermoeidheids­verschijnselen en gezondheidsklachten veroorzaken. Let op dat het schoeisel niet beschadigd is.


Goed en regelmatig onderhoud van je schoeisel verlengt de levensduur. Die is sterk afhankelijk van de gebruiks-toepassing, omstandigheden en onderhoud. Controleer voor gebruik je schoeisel regelmatig op beschadigingen, zoolprofieldiepte en het functioneren van de sluitingen. Verwijder vuil met een vochtige doek en gebruik eventueel reguliere onderhoudsproducten. Zet je schoeisel na gebruik in een goed geventileerde ruimte. Laat nat schoeisel geleidelijk drogen (niet geforceerd bij radiator, kachel e.d.). Je schoeisel dient in ieder geval vervangen te worden als duidelijk is dat één of meer functionaliteiten van de schoen niet meer voldoen.

Tips > Overig

Het is raadzaam om altijd als je buiten werkzaam bent je veiligheidsschoenen aan te trekken. Je kunt namelijk niet altijd inschatten welke risico's je tegen komt. 


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.