Vincent van Zaalen
PBM
 >  Instructie Veiligheidshelm
Introductie

Je hoofd is een van de kwetsbaarste onderdelen van je lichaam. Een goede helm is van levensbelang. Door o.a. UV straling loopt een helm in kwaliteit terug en moet eens in de zoveel tijd worden vervangen. 

Wanneer te gebruiken

Veiligheidshelm en veiligheidsbril zijn persoonlijke beschermingsmiddelen en voorkomen hoofdletsel door stoten, vallende of wegschietende voorwerpen. De werknemer is verplicht om veiligheidshelm (met geïntegreerde veiligheidsbril) te dragen als het werk of werkplek dat vereist, of als de werkgever dat aangeeft.

Hoe te gebruiken

De binnenkant van je helm kent twee verschillende afstelmogelijkheden:

  • de omtrek van je hoofd
  • de hoogte van het binnenwerk ten opzichte van uw nek. 

Dit bepaalt de stand van de buitenhelm. Een goed afgesteld binnenwerk verdeelt de klap gelijkmatig over uw schedel. En dat is belangrijk om letsel te voorkomen. 

​​​​​​​

De veiligheidshelm is voorzien van steekgaten voor bevestiging van gehoorbescherming en veiligheidsbril. ​​​​​​​

Vervangen van de helm

  • De helm is voorzien van een indicator. De indicator is een rode stip die na een aantal jaren zal verdwijnen. ​​​​​​​Als de rode indicator vervaagd is, vraag dan een nieuwe helm aan. 
  • Check de veiligheidshelm voor gebruik op diepe krassen, scheurtjes of breuken. 
  • Vergeet hierbij ook niet het binnenwerk te controleren. 
  • De helm mag niet worden beschreven of geverfd
Tips > Overig

Opbergen
Berg de helm op een donkere plek met een regelmatige temperatuur op. De oordoppen moeten los onder de helm hangen, zodat het zweet eruit ventileert. Wanneer u de oordoppen op de helm klikt, groeien er schimmels en bacteriën in het vochtige schuim.Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.